Alla barn allas ansvar! – Succé för ”Det stora barnkalaset” i Värmland


”Det stora barnkalaset” kallas Hela Människans nya satsning för barnfamiljer. Tanken är att inspirera kyrkor och ideella organisationer att göra ett jättekalas för alla barn på orten. Det blev storsuccé för det första kalaset i slutet av år 2012.

Ladda ner pysselprodukter, logotyp m.m. här!

Den 24 november år 2012 var det världspremiär för ”Det stora barnkalaset” som riktar sig till alla barn och familjer i Sverige. Först ut på banan blev Arvika och Hammarö i Värmland. Initiativtagaren till satsningen är Marie Björklind. Hon har på grund av detta utnämnts till en av årets hetaste ”Lantisar” 2012 av tidningen ”Land”.

Gustav Nytomt som leker.

– Jag har länge funderat på ett koncept för hur man kan förena människor som befinner sig i olika faser i livet, barn och dess familjer, vuxna och ungdomar. Ett arrangemang som har låga trösklar och där det centrala är att se och bekräfta barnfamiljerna. Jag hade en vision där ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för barnens bästa. I samband med min sons ettårsdag föll bitarna på plats, förklarar Marie Björklind.

Marie berättar att hon fortsatte att fundera vidare hur man kunde anordna ett barnkalas. Hon tog inspiration från Barnmässan, en kommersiell mässa som riktar sig till familjer som precis fått ett barn. Där ställer företag ut och de bjuder på massa produkter.

Kostnadsfritt är viktigt
Hela Människan var med denna världspremiärdag i Arvika när det första kalaset gick av stapeln. Mängder av organisationer och företag ställde ut och bjöd på aktiviteter och mat till barnen och dess familjer. En viktig faktor är att inget får kosta något denna dag:
– Barnfattigdomen är ett omdiskuterat begrepp idag. Men vi vet att inte alla familjer har råd eller väljer att ta sig råd om det kostar något. Det är därför gratistanken är så viktig. Jag som har arbetat och engagerat mig i kyrkan under många år vet hur exkluderande en frivillig picknickkorg kan vara. Vissa familjer bullar upp massor av godsaker, andra kommer med ingenting, förklarar Marie Björklind.

Devin leker i gymnastiksalen.

Lokal och nationell förankring
Marie beskriver hur hon fick med sig bland annat värmländska nätverket ”SeMig”, Studieförbundet Bilda och Hela Människans riksenhet på tåget. Nätverket fanns på plats och hjälpte handgripligen till att anordna barnkalasdagen. Studieförbundet Bilda och Hela Människans riksenhet fungerade mer som spridare av barnkalastanken. En logotyp och några andra produkter togs fram inför firandet.

En grundtanke med ”Det stora barnkalaset” är att minst en gång per år göra livet kalasroligt för alla barn. Det finns barn i Sverige som exempelvis inte får fira sin födelsedag. Det kan bero på att de växer upp i dysfunktionella familjer där alkoholmissbruk, skilsmässa eller psykisk sjukdom finns. Barnen blir inte sedda, hörda eller bekräftade på normalt vis. Hela Människan med flera kallar dem ”Glömda barn”:

– Men att skapa en dag för glömda barn fanns inte på tapeten. Det är viktigt att man inte stigmatiserar (pekar ut socialt) några barn. Det är därför man måste bjuda in alla. Det viktiga är att skapa relation med de familjer som kommer. Om man sedan ser missförhållanden i någon familj är det otroligt värdefullt att man redan har haft den positiva kontakten som ”Det stora barnkalaset” innebär, menar Marie Björklind.

Från vänster: Moa, Oskar och Tobias.

Mängder av kakor och aktiviteter
Den här dagen i Arvika var verkligen då man kunde tänka bort ekonomin. Det fanns en otrolig mängd kakor, bullar, frukt och aktiviteter. Det var allt från pyssel, ponnyridning, pepparkaksbak, tipspromenad, lekar och teater. Dagen är tänkt att inträffa lördagen innan första advent och därför fanns också en julklappssäck där man kunde både önska sig julklappar och skänka pengar. Trots liten marknadsföring drog julklappsäcken in 9000 kronor i Arvika. Pengar som sen kunde fördelas genom Svenska kyrkans diakon till familjer som hade det svårt att få råd till julklappar.

Artikelförfattaren (i mitten) tillsammans med barnen.

När jag träffar Marie Björklind denna kalasdag är det fullt upp hela tiden. Det är svårt att få till en tid att sitta ner och prata. Att det är mycket en sådan här dag är kanske inte så konstigt när 1200 personer besökte Missionskyrkan och Svenska kyrkans lokaler i Arvika. Även aktiviteterna i Hammarö, som också firade ”Det stora barnkalaset”, drog hundratals besökare. När vi samtalar så förstår jag hur viktigt förberedelserna har varit för framgången. Det har varit många möten med organisationer inom nätverket och många har engagerats för att baka alla godsaker som bjöds.

– Trots att det har varit otroligt mycket jobb är det här det mest otroliga, häftiga och positiva jag någonsin upplevt. Jag har anordnat liknande dagar i kyrkan, men det här slår allt, utbrister Marie Björklind.

Marie Björklind (grön halsduk) tillsammans med Moa (scoutskjorta) och Lova.

Nya produkter fylls på vartefter
Hela Människan har under år 2013 börjat producera bland annat pysselmaterial och en logotyp som man som anordnare av ”Det stora barnkalaset” kan ladda ner via hemsidan www.glomdabarnen.se. Framöver kommer även andra produkter lanseras, exempelvis ballonger och godisklubbor.

Stora som små orter kan anordna ”Det stora barnkalaset”
Marie menar att varje ort oavsett storlek kan anordna en sådan här dag. Det viktiga är att börja planeringen i tid. Kanske med en eller två inspirationsträffar där kyrkor, kommunen och andra ideella organisationer möts. När man väl har en lokal plan för festligheterna kan man kontakta de lokala företagen för en eventuell sponsring.

– Det som är som en otrolig spinoffeffekt för alla familjer är att de får umgås och ha en rolig och härlig dag tillsammans. Se hur andra barn och familjer fungerar. Det ger så otroligt mycket, avslutar Marie Björklind.

Text och foto: Daniel Ryderholm